Δραματικές ώρες ζουν οι αγρότες της Κορινθίας καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα… έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες και κατά επέκταση… τα σπίτια τους!

Η σφοδρή χαλαζόπτωση που έφερε η κακοκαιρία Elias έπληξε την ημιορεινή ζώνη του Δήμου Σικυωνίων, ενώ και οι χθεσινές έντονες βροχοπτώσεις στα χωριά της Δ.Ε. Στυμφαλίας είχαν ως συνέπεια να προκληθούν ολοκληρωτικές καταστροφές στο σύνολο των καλλιεργειών, σοβαρές ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και σε αγροτικές υποδομές, σύμφωνα με τον υποψήφιο Δήμαρχο Σικυωνίων Δημήτρη Πιστεύο, ο οποίος ζητά άμεση στήριξη των αγροτικών νοικοκυριών.

Όπως τονίζει, οι αγρότες είναι είναι ο κύριος τροφοδότης της τοπικής οικονομίας και ζωτικής σημασίας για ολόκληρο το Δήμο Σικυωνίων. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης και να μην στεκόμαστε απλοί θεατές… στην καταστροφή.

Ο κ. Πιστεύος ζητά άμεση εκτίμηση των πληγέντων καλλιεργειών, των ζημιών του φυτικού κεφαλαίου και των αγροτικών υποδομών, διαπαραταξιακό διάβημα του Δημοτικού Συμβουλίου Σικυωνίων προς τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε δίκαιες αποζημιώσεις, ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο. Κατ’ εξαίρεση αποζημίωση όλων των πληγέντων καλλιεργειών που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει, λόγω του κανονισμού του. Άμεση έκδοση του ξεχασμένου ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου για ενεργοποίηση του προγράμματος “De Minimis”, διεκδικώντας να εφαρμοστεί οριζόντια σε όλες τις καλλιέργειες του Δήμου, μιας και το σύνολο των αγροτών της περιοχής μας έχουν υποστεί την ίδια ολοκληρωτική ζημιά και τέλος, άμεσο πάγωμα των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε Δήμο και ΔΕΥΑΣ μέχρι την πλήρη καταβολή των αποζημιώσεων.

Επιβάλλεται η ανάγκη για ξεχωριστή οικονομική πολιτική στον αγροτικό τομέα, κάτι το οποίο δικαιολογείται από την ύπαρξη σημαντικών φυσικών και οικονομικών ιδιαιτεροτήτων στην παραγωγική διαδικασία, οι οποίες συνιστούν διαχρονικά το λεγόμενο αγροτικό πρόβλημα και δεσμεύεται ότι, ως δημοτική αρχή θα αγωνιστεί μαζί με τον αγροτικό κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση.