Η συλλογή Stuck-at-Home Masquerade της Santa Kupca, απόφοιτης του Design Academy Eindhoven περιλαμβάνει τρία διαφορετικά σχέδια παπλώματος που έχουν σχεδιαστεί για να φοριούνται ως ένδυμα κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσεων, την περίοδο της καραντίνας. Το κάθε σχέδιο της συλλογής αντιπροσωπεύει μια διαφορετική πλευρά του ”κλειδώματος” στο σπίτι.

Σύμφωνα με την σχεδιάστρια, η ιδέα γεννήθηκε όταν λόγω της πανδημίας  επηρεάστηκε το πρόγραμμα αποφοίτησής της και καθημερινά μιλούσε ώρες στο Zoom. Αυτό συχνά της δημιουργούσε σύγχυση και ένιωθε σαν να μην μπορούσε να κατασταλάξει αν είναι μέσα στο σπίτι ή στον χώρο που βρισκόταν ο συνομιλητής της. Ασυναίσθητα στις βιντεοκλήσεις άρχισε να παρατηρεί τον χώρο του σπιτιού της και πως φαίνεται στην οθόνη και ένιωσε την ανάγκη να σκηνοθετήσει όχι μόνο τα πάντα γύρω της αλλά και τον εαυτό της. Έτσι αποφάσισε αντί να αισθάνεται παγιδευμένη μέσα σε αυτό να δημιουργήσει… το δικό της εμπνευσμένο βασίλειο!

Ξεκίνησε να σχεδιάζει τα κομμάτια της συλλογής σκεπτόμενη αρχικά την άνεση και τον ρομαντισμό. Κάθε κομμάτι σχεδιάστηκε από υλικά που η ίδια είχε στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένης της γέμισης ενός παλιού παπλώματος και ενός υφάσματος από πολυεστέρα. Η Kupca χρησιμοποίησε έναν κανονικό οικιακό εκτυπωτή για να δημιουργήσει διαφορετικά σχέδια στα παπλώματα. Για την ίδια το Stuck-at-Home Masquerade δεν είναι μία πραγματική συλλογή μόδας αλλά μία έκφραση των συναισθημάτων που προκάλεσε η πανδημία και μία μεταμφίεση πίσω από την οθόνη.

Το πρώτο φόρεμα με το όνομα, Stuck-at-Home Masquerade αντιπροσωπεύει μια σκοτεινή διάθεση. Συνοδεύεται από το αντίστοιχο καπέλο και αφορά το ντύσιμο των ημερών που η ίδια μετρούσε τις ημέρες της λήξης… της καραντίνας. Είναι τυπωμένο με ένα μοτίβο ενός χρησιμοποιημένου ημερολογίου… όπου κάθε μία από τις ημέρες που περνούσαν έχει διαγραφεί με πράσινο μαρκαδόρο.

Το δεύτερο φόρεμα το ονόμασε, Dolce Far Niente. Έχει μήκος του φτάνει μέχρι το πάτωμα, απεικονίζει συγκρουόμενα συναισθήματα και αντιπροσωπεύει την ”ευχάριστη αδράνεια”… αγκαλιάζοντας την αίσθηση, του να μην κάνεις τίποτα και να το απολαμβάνεις.  Από την άλλη σύμφωνα με την σχεδιάστρια είναι δύσκολο να είσαι αδρανής για πολύ καιρό, και ήθελε να δείξει ότι ο φόβος της απώλειας κάποιες φορές… σέρνεται πάνω σου. Τα χρώματα του ενδύματος είναι pastel και συνδέονται με τα ρόδινα μάγουλα της αμηχανίας που προκύπτει όταν δεν ξέρεις πώς να δίνεις πια στους ανθρώπους.

Το Public Library garment είναι το τρίτο φόρεμα και συμβολίζει την αγάπη. Είναι διακοσμημένο με εικόνες ραφιών με βιβλία, από τα οποία ενημερώνονται οι άνθρωποι πριν τις βίντεο-συσκέψεις που σχετίζονται με την εργασία σε εφαρμογές όπως το Zoom.

Σύμφωνα με την Santa Kupca όταν οι άνθρωποι απομονώνονται για μήνες μεταξύ των ίδιων τοίχων και αντικειμένων, γίνονται ένα με το περιβάλλον… και μέσα εκεί γίνονται καθημερινές θεραπείες!