Η αγκαλιά που κουμπώνει τέλεια περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, είναι μία! Αυτή της μαμάς! Η φύση έχει προνοήσει και δίνει στον άνθρωπο, από το πρώτο λεπτό της γέννησής του, το σπουδαιότερο δώρο, ως καλωσόρισμα στο ταξίδι που ονομάζουμε ζωή!

Ότι πιο φυσικό όταν γεννιέται ένα μωρό να το αφήνουν πάνω στο στήθος της μητέρας του, εκεί θα πάρει την πρώτη του ανάσα, πάνω στον άνθρωπο τον έφερε σε τούτον εδώ τον κόσμο, εκεί θα πάρει την πρώτη του αγκαλιά! Μία αγκαλιά γεμάτη προσμονή, αγωνία και αγάπη! Μέσα σε αυτήν την αγκαλιά, αναγνωρίζει την θαλπωρή που βίωνε στην μήτρα της μαμάς του και για πρώτη φορά θα βιώσει την αίσθηση της αφής, η οποία είναι η πρώτη που αναπτύσσει ως έμβρυο. Μία αγκαλιά που του σταματά το πρώτο κλάμα και το βοηθά να έρθει σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο!

Η αγκαλιά της μαμάς είναι ιερή, είναι βάλσαμο, με τεράστια ζωτική και συναισθηματική αξία για το παιδί. Είναι το μέρος που θα τρέξει να κρυφτεί κάθε φορά που θα πονέσει, θα πεινάσει, θα κρυώσει, θα φοβηθεί, θα κλάψει, θα απογοητευτεί, θα νιώσει απόρριψη! Θα τρέξει σε αυτό το μέρος γιατί ξέρει ότι εκεί είναι το καταφύγιό του. Εκεί γίνονται θαύματα και όλα γιατρεύονται…αρκεί να ακούσει τη μαμά του να λέει…”εγώ είμαι εδώ”…”θα περάσει”…”μην φοβάσαι”…”σε αγαπώ”!
Εκεί σε αυτό το μαγικό μέρος, ξέρει ότι δεν παίρνουν αγκαλιά μόνο το σώμα του, αλλά και την ψυχή του, τα συναισθήματά του…που δεν μπορούν να ειπωθούν με λόγια, γιατί δεν έχει μάθει να λέει τις πρώτες λέξεις! Ξέρει όμως ότι μπορούν να ειπωθούν με μία αγκαλιά!
Μία αγκαλιά που όσο ανάγκη την έχει το παιδί, άλλο τόσο και περισσότερο την έχει και η μαμά, γιατί της δίνει κουράγιο να συνεχίσει και να εξελιχθεί…ώστε όσο θα μεγαλώνει το παιδί της, τόσο θα μεγαλώνει και η αγκαλιά της, ώστε να είναι πάντα έτοιμη να το κρατήσει όποτε την έχει ανάγκη…γιατί η μαμά ξέρει ότι πάντα θα την χρειάζεται!

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ Η ΑΓΚΑΛΙΑ
ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Την ώρα που το παιδί, χάνεται στην αγκαλιά της μαμάς, αυτόματα απελευθερώνεται στο σώμα του, η ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία σχετίζεται με τους κοινωνικούς δεσμούς. Οργανικά μειώνει τους καρδιακούς, μειώνει την αρτηριακή πίεση, θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει την πνευματική λειτουργία και ανάπτυξή του. Ενισχύει την αυτοπεποίθησή του κ την διάθεσή του, δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας, εμπιστοσύνης, αποδοχής, συμβάλλοντας στην μείωση του άγχους, του θυμού, της βίαιης και επιθετικής συμπεριφοράς! Με λίγα λόγια διαμορφώνει υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις και ενδυναμώνει την επικοινωνία γονέα-παιδιού.

TIPS ΑΓΚΑΛΙΑΣ!

#1. Υιοθετείστε την “αγκαλιά καρδιάς“. Κάθε φορά που αγκαλιάζετε το παιδί σας ακουμπήστε το αριστερό μάγουλό σας, στο αριστερό μάγουλό του, καθώς εκεί είναι η πλευρά της καρδιάς.

#2. Γίνεται fun,της πιο μαμαδίστικης ιδέας σε όλο τον κόσμο. Της ιδέας ”wear your baby” και εφοδιαστείτε με μάρσιπο, ώστε να μπορείτε να κρατάτε το μωρό σας αγκαλιά, ακόμα και τις ώρες που υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν αρκετά δύσκολο έως αδύνατο.

ΤΟ ΉΞΕΡΕΣ;

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Virginia Satir,όλα τα ανθρώπινα όντα, χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 για να συναντηθούμε και 12 για να αναπτυχθούμε!