Το άνοιγμα του λιανεμπορίου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την πρώτη του ομιλία στη Βουλή για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, το 2021.

Επίσης ανακοίνωσε πως το μέτρο της κάλυψης του ενοικίου στο 80% επεκτείνεται και για τον Φεβρουάριο και τοποθετήθηκε ως προς το πρόστιμο για τους παραβάτες των μέτρων για άσκοπη μετακίνηση, τονίζοντας πως θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ.

Ξεκίνησε την συζήτηση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα λέγοντας: «Μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα. Για την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας και για το τι έχει γίνει τους τελευταίους 10 μήνες. Σήμερα, σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC, οι μόνες δύο χώρες που δεν είναι κόκκινες και έχουν και κάποιες πράσινες περιοχές είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία» και συνέχισε ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία: «Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, υπήρξε δραματική, κορυφώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και πλέον τώρα αποκλιμακώνεται. Η χώρα μας αθροιστικά βρίσκεται στην 21ή θέση, η 5η που έχει τους λιγότερους θανάτους από τον κορωνοϊό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».

Επισήμανε ότι η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται πάνω από όλα στους υγειονομικούς της χώρας που υπερέβαλαν τους εαυτούς τουςαι επισήμανε και στο γεγονός πως στην περίοδο των εορτών με λίγες εξαιρέσεις η ελληνική κοινωνία επέδειξε πειθαρχία στις εντολές των ειδικών και στην πολιτική απόφαση για επιβολή αυστηρότερου lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ωστόσο, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση «είναι σαν να οδηγείτε σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, με πολλές στροφές και παγίδες. Άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε φρένο και όταν χρειαστεί στρίβεις το τιμόνι. Την ίδια στρατηγική της προσαρμογής σε μεταβαλλόμενα δεδομένα έχουν ακολουθήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες» άρα αυτή η θετική πορεία δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα, όπως η  διατήρηση μέτρων προστασίας, το προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας και τα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού».

Επισήμανε πως σαν κυβέρνηση παραλάβανε από την αντιπολίτευση 557 κρεβάτια στις ΜΕΘ, υπενθυμίζοντας πως κάθε χειμώνα λόγω της εποχικής γρίπης, υπήρχαν αναμονές στις εντατικές, που συχνά έφθαναν έως και τις 30 ημέρες. Σήμερα η χώρα έχει στη διάθεσή της 1.295 ΜΕΘ και εκτιμά πως θα προστεθούν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον άλλες 150 χάρη και στην δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σήμερα υπάρχουν 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου υπάρχει η πολυτέλεια συζήτησης για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Επισήμανε ότι ο δείκτης θετικότητας σήμερα είναι κάτω από το 3% και  τις τελευταίες 10 ημέρες βαίνει μειούμενος.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό λέγοντας πως είναι ανοιχτή η πλατφόρμα testing.gov.gr, για όποιον θέλει να κάνει δωρεάν rapid test και ζήτησε την βοήθεια της αντιπολίτευσης σε ότι αφορά την τόνωση του ενδιαφέροντος των πολιτών.

Επίσης ο πρωθυπουργός σημείωσε πως: «Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος. Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. Δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματός τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών».

Τέλος αναφέρθηκε στην επιτροπή των ειδικών, που εισηγείται στην κυβέρνηση τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αναφέρθηκε προσωπικά  στον Σωτήρη Τσιόδρα λέγοντας πως : «Μπορεί να σχολιάσατε πως κάποτε απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα με το μικρό του όνομα. Ωστόσο ποτέ δεν ειπώθηκε ότι τον αγνόησα, είτε αυτόν, είτε την επιτροπή. Η τελική εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων πάντα λαμβάνεται υπόψη από την κυβέρνηση. Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων, όπως σε άλλες χώρες. Και δεν πρόκειται να γίνει».